Ramazan geldiğinde herkesi bir iftar menüsü hazırlama telaşı sarıyor. İftar için hazırlanan menülerin istikrarlı ve doyurucu olması gerekiyor. Sizin için her güne özel farklı menüler hazırladık! Ramazan’ın 26. günü iftar menüsü burada. 👇
Artık sona güzelce yaklaştık. 26. gün için birinci menümüz şöyle:

Sebze çorbası
Kuzu külbastı
İstiridye mantar sote
Profiterol
Kış için vitaminli bir çorba arıyorsanız zerzevat çorbasını deneyebiliriniz.

Bu çorbayı yaparken gereksiniminiz olan gereçler şunlar:
1 havuç
1 patates
1 kabak
1 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz
Birkaç damla limon suyu
1 litre su
1. Zerzevatları minik minik doğruyoruz.
2. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tereyağını tencereye alıyoruz. Üzerine soğanı ekleyip biraz çeviriyoruz. Üzerine patates ve havucu ekleyip çeviriyoruz.
3. Son olarak kabakları da ekleyip yeterlice karıştırıyoruz.
4. Suyunu da ekleyip sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
5. 1 yemek kaşığı tereyağını tavaya alıp üzerine unu ekliyoruz.
6. Üzerine sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve daima karıştırıyoruz. Birkaç dakika pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz.
7. Tencerede pişen sebzelerin üzerine bu sütlü karışımı yavaşça daima karıştırarak ekliyoruz.
8. Bu türlü 3-4 dakika pişirip ocaktan alıyoruz.
Lezzetli bir ana yemek için iftarda kuzu külbastı tercih edebilirsiniz.

Kuzu külbastı için gerekli materyaller şunlar:
Yarım kilo kuzu külbastı
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Kırmızı toz biber
Kekik
Tuz – Karabiber
1. Bir kaba zeytinyağı, baharatları ve ezilmiş sarımsağı alıyoruz.
2. Marineyi karıştırıyoruz ve etleri bu sosun içinde güzelce yoğuruyoruz.
3. Kabı streçleyip 3-4 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
4. Mühletin sonunda evvelce ısıttığınız tavaya marine etleri alıyoruz.
5. 10-15 saniyede bir çevirerek altının ve üstünün güzelce pişmesini sağlıyoruz.
Et yanına istiridye mantar sote düzgün gider!

Bu tanım için gereçler şunlar:
500 gram istiridye mantarı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz – Karabiber
Kekik
1. Mantarları doğruyoruz.
2. Tavaya sıvı yağı ekleyip üzerine mantarları ekliyoruz.
3. Kızaran mantarların üstüne tereyağını ekliyoruz.
4. Piştikten sonra ezilmiş sarımsağı ve baharatları da ekliyoruz.
5. Limon suyunu da ekleyip birkaç defa çevirip servis tabağına alabiliriz.
Ve sıra geldi tatlıya. Tatlı için profiterol yapmaya ne dersiniz?

Profiterol için materyaller şunlar:
150 gram tereyağı
1.5 su bardağı un
1.5 su bardağı su
3 yumurta
Kreması için;
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
1 paket krema
200 gram bitter kuvertür çikolata
1. Hamuru için suyu ve yağı tencereye alıyoruz. Unu da ekleyip sürekli karıştırıyoruz.
2. Ocağı kapatıp soğuması için kenara alıp bekletiyoruz. Bir müddet soğumasını bekledikten sonra yumurtaları tek tek ekliyoruz. Her eklediğimiz yumurtayı güzelce karıştırmalıyız.
3. Bu hamuru sıkma torbasına koyup yuvarlak biçimde fırın tepsisine sıkıyoruz. Bu halde 180 derecede 40 dakika pişiriyoruz.
4. Krema için vanilin hariç tüm materyalleri ocağa alıp karıştırıyoruz. Ocaktan aldıktan sonra vanilini ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
5. Sıkma torbasına aldığımız kremayı her profiterol topunun içine sıkıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
6. Çikolata sosu için kremayı ısıtıyoruz ve üzerine çikolatayı alıp karıştırıyoruz. Biraz ılınınca profiterol toplarının üzerine döküyoruz.
İkinci alternatif menümüz ise şöyle:

Tavuk suyuna çorba
Türlü
Etli noddle
Muzlu rulo pasta
Vitaminli bir öteki çorba tavuk suyu çorbası.

Bu çorba için materyaller şunlar:
1 tavuk göğsü
1 soğan
1 çay bardağı şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 litre su
Tuz – Karabiber
1. Tavuk göğsünü tuz ve soğanla birlikte haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra tavukları didikliyoruz. Suyunu da kenara alıyoruz.
2. Tencereye yağı koyup üzerine unu ekliyoruz. Biraz kavurduktan sonra tavuk suyunu yavaş yavaş ekliyoruz.
3. Kaynayan suya şehriyeyi ekliyoruz.
4. Şehriyeden sonra didiklenen tavukları ve karabiberi ekliyoruz. Biraz kaynatıp kenara alabiliriz.
Hafif bir yemek olan türlüyle devam edelim…

Türlünün materyalleri şunlar:
2 patlıcan
2 kabak
2 patates
1 soğan
2 domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su
Tuz – Karabiber
Pul biber
1. Tüm zerzevatları türlü için doğruyoruz. Soğanları da yemeklik doğruyoruz.
2. Tencereye yağı alıyoruz ve üzerine soğanları alıp kavuruyoruz.
3. Sarımsağı da ekleyip biraz karıştırıyoruz. Sonra salçayı da ekliyoruz.
4.Tüm zerzevatları tencereye alıyoruz ve karıştırıyoruz.
5. Üzerine baharatlarını ve suyunu da ekliyoruz. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Türlü yanına etli noddle tanımını denemek ister misiniz?

Bu tanım için materyaller şunlar:
1 paket noddle
250 gram antrikot
3 yemek kaşığı soya sosu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kapya biber
1 havuç
1 yemek kaşığı susam
Karabiber
1. Noddle’ı pişiriyoruz.
2. Antrikotları jülyen kesiyoruz. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıp yağda yüksek ateşte pişiriyoruz.
3. Kapya biberi ve havucu jülyen doğruyoruz. 3 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıyoruz ve zerzevatları burada soteliyoruz.
4. Üzerine soya sosu, karabiber ve etleri ekleyip çeviriyoruz. Bu karışıma haşlanan noddle’ı da ekleyip karıştırıyoruz.
5. Farklı bir yerde susamı kavuruyoruz.
Hazırladığımız etli noddle’ı servis tabağına alıp üzerine susamı döküp servis ediyoruz.
Muzlu rulo pasta yapmak için birinin doğum günü olmasına gerek yok.

Bu pastayı yapmak için materyaller şunlar:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Arası için muz
Kreması için;
500 ml süt
1 paket vanilin
2.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1. Krema için vanilin ve tereyağı dışındaki tüm gereçleri tencereye alıyoruz. Kıvamı yoğunlaşınca vanilin ve tereyağını ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Kaynayınca kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.
2. Yumurta şekeri çırpıyoruz. Öteki gereçleri ekleyip spatulayla karıştırıyoruz.
3. Fırın tepsisine pandispanya kekini yayıyoruz ve 170 derecede pişiriyoruz.
4. Fırından çıktığında evvel rulo yapıp sarıyoruz ve bu türlü soğutuyoruz.
5. Soğuduktan sonra içine kremasını sürüp muzunu koyuyoruz. Yavaşça rulo halinde sararak son haline getiriyoruz.